Vijesti

AKO DOBIJETE OVU PORUKU, ODMAH JE BRIŠITE!! Ili se pozdravite s mobitelom

Pripazite na buduće SMS poruke, jer u njima se možda krije malware koji bi vam mogao “spržiti” telefon.

Sigurnosna tvrtka Heimdal Security otkrila je da hakeri šalju SMS poruke vlasnicima Android telefona u kojima ih se obavještava da su dobili MMS poruku. Ako je žele vidjeti, moraju kliknuti na link u poruci. A onda je prekasno…

Link ustvari vodi na stranicu gdje će se automatski instalirati Tor aplikacija koja hakerima otvara vrata vašeg telefona. Nakon instalacije malwarea nazvanog Mazar BOT, telefon će automatski poslati poruku na iranski telefonski broj u kojoj stoji samo “hvala”.

Hakeri, pak, od tog trenutka mogu što god hoće s vašim telefonom. Osim što mogu slati SMS poruke i obavljati telefonske pozive, mogu i jednostavno izbrisati sve podatke s telefona. Ako žele, mogu špijunirati vlasnika telefona, probiti dvostruku autentifikaciju potrebnu za logiranje na Facebook ili Gmail ili…

Malware-Mobitel

Ovakav malware otvara im i pristup vašim bankovnim računima, pod uvjetom da imate instaliranu neku banking aplikaciju, ali i ostalim informacijama koje vlasnik telefona koristi za pristup drugim stranicama.

Zanimljivo, kako piše PC Mag, Heimdal Security je otkrio kako se malware neće instalirati na Android telefone na kojima se koristi ruski jezik. Naravno, ovo upućuje na činjenicu da su hakeri možda Rusi.

Srećom, zaštita od novog malwarea je vrlo jednostavna – nemojte kliknuti na link u poruci. I to je sve. Ako pak mislite da ste već kliknuli na ovakav link, čim prije promijenite lozinke za vaš email, Facebook i ostale servise i društvene mreže koje koristite.

Pogledajte i ovo