in

Beba s pola srca preživjela moždani udar, 9 operacija, 3 oživljavanja i ne predaje se!

Jack Stevens rođen je sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca, što znači da mu lijeva strana srca ne radi kako treba. Pročitajte što je sve dosada ovaj dječačić preživio.

Jack-Stevens-1Sindrom hipoplastičnog lijevog srca naziva se još i sindrom nerazvijene lijeve komore. Glavna zadaća lijeve komore je pumpanje krvi prema tijelu. Normalni protok krvi ne može se održati ako su lijeve srčane šupljine i zalisci nedovoljno razvijeni ili potpuno odsutni. Većina djece rođene sa ovakvom manom umire, piše danas.hr

Liječenje se sastoji u kirurškoj korekciji i to u više navrata. U suprotnom, potrebno je presađivanje srca. Sindrom hipoplasičnog lijevog srca čini 1% prirođenih srčanih mana.

Petnaestomjesečni Jack je iz Hartlepoola u Durhamu i već je proveo pola svog života u bolnici gdje je imao četiri otvorene operacije srca i pet drugih operacija. Sada je konačno kod kuće sa svojim roditeljima, ali uskoro će trebati transplantaciju srca.

On također pati i od moždanih udara i dosad su ga već tri puta oživljavali.

No, Jack se nekim čudom odlično oporavlja. Nedavno mu je po prvi put uklonjena cijev za hranjenje. Sada je na kućnoj njezi s roditeljima.

Jack-Stevens-2“Prošao je kroz toliko toga u tako malo vremena, ali drži se sjajno”, rekao je Jackov otac Chris Stevens (30).

“Znali smo o njegovom stanju prije nego što se rodio, a nakon rođenja prvih pet mjeseci svog života proveo je u bolnici.”

“Trebao je imati otvorenu operaciju srca kada je bio samo tjedan dana star, a još tri je imao otada. Jack je težio samo 1,9 kilograma kad je rođen, a njegovo stanje usporilo mu je razvoj. Bilo je jako teško gledati ga kako tako dugo leži u bolničkom krevetu okružen strojevima i cijevčicama. Ali, znali smo da je je to za njega najbolje, a on se izborio sa svime time – on je pravi borac”, govori njegov otac Chris, po zanimanju inženjer.

Mali Jack sada je na rubu da učini svoje prve korake i da po prvi put progovori.

“To je doživotno stanje, tako da će mu u nekom trenutku života trebati presaditi srce, ali kirurzi još ne znaju kada će to učiniti”, kaže njegov otac.

Također je svjestan ograničenja koja njegovog sina očekuju u životu:

“On nikad neće biti u mogućnosti baviti se bilo kakvom napornijom fizičkom aktivnošću”.

Jack je morao dobivati i do 12 različitih lijekova do četiri puta na dan, ali sada su mu potrebna samo tri različita lijeka koje dobiva na štrcaljku.

“On sada gotovo već hoda sada i cijelo vrijeme nešto mrmlja, tako da se nadamo da će uskoro izreći i svoju prvu riječ. Mi smo oboje tako ponosni na njega – on je vrlo inspirativan dječak“, rekli su Jackovi roditelji za Daily Mail.