in

DIRLJIVA PRIČA: Umalo su uspavali zlatnog retrivera rođenog bez očiju, ali on danas spašava stotine života

zlatni-retriver-slijep-prica-1Ono što zlatnom retriveru po imenu Smiley Zlatni nedostaje u vidu, on nadoknađuje svojom ogromnom ljubavlju.

Slijepi pas, nazvan po svom stalnom psećem osmijehu, skrenuo je pažnju na svoj rad kao terapeut, piše net.hr

Smiley je rođen bez očiju, a odrastao je na psećoj farmi gdje je patio od zakrivljenih stražnjih šapa i zlostavljanja. Kada je napunio oko 2 godine, pas je dobio svoj dom u Ontariju.

Gotovo 10 godina kasnije, on je certificirani terapeutski pas koji razveseljava svaku prostoriju u koju uđe i pomaže onima koji se bore s depresijom, bolesti ili invalidnosti.

zlatni-retriver-slijep-prica-2On čak radi i sa starijim osobama u gradu Stouffvilleu, javlja ABC.

Smileyeva trenerica Joanne George je i njegova vlasnica. Smileyu je trebalo zašiti kapke prije nego ga je Joanne dovela kući 2004.godine.

Fotografkinja za kućne ljubimce Stacey Morrison rekla je da mu zbog tog zahvata oči izgledaju kao da se smiješi tako snažno da je već počeo škiljiti.

Smiley, unatoč tome što se često nađe u nepoznatim prostorima, brzo uči. Kada uđe u neki prostor prvo ga ponjuši, a zatim oprezno obilazi kako bi stekao predožbu o svijetu koji se nalazi oko njega.

Osim u staračkim domovima, Smiley je čest posjetitelj i u ustanovama za tjelesno ili mentalno zaostale osobe. Posebno je, prema riječima Joanne, dobar i veseo kad se nađe u društvu djece.

zlatni-retriver-slijep-prica-3Kao dokaz svjetske slave, Smiley se čak tri puta pojavio sa “šaptačem pasa” Cesarom Milanom. Joanne kaže da “nije važno gdje je ili kako pas započeo svoj život – važno je da je u stanju to prevladati i postati stabilan, sretan pas”.

zlatni-retriver-slijep-prica-4