in

Djevojčica Sa Autizmom Je Oduševila Svijet Svojim Slikama.

djevojcica-sa-autizmom-slike-1Iris Grejs Halmšou ima samo tri godine, pati od autizma i voli da slika. Ona to čini kako bi poboljšala fokus i koncentraciju, a rezultati su apstraktni i impresionistički.

Njene slike podsjećaju na radove čuvenog Monea.

U umjetničkim krugovima već se priča o njenom radu. Privatni kolekcionar je kupio dvije njene slike po cijeni od 1.500 funti, a planirana je i solo izložba njenih radova u Londonu.

djevojcica-sa-autizmom-slike-2Iris ne može da govori, druga djeca joj smetaju i čine je nervoznom, a misli o budućnosti je ispunjavaju strahom i panikom. Ali umjetnost je smiruje i sada je sastavni dio njene terapije.

djevojcica-sa-autizmom-slike-3“Kada su ljekari otkrili da Iris pati od autizma, ključno je bilo da pronađamo nešto što bi ona voljela da radi. Odvela sam je u igraonicu, ali to je bilo previše stresno. Imala je slom i nevjerovatan ispad bijesa, grizla je usnu dok nije prokrvarila. Zato sam odlučila da napravim igraonicu kod kuće. Uzeli smo dosta igračaka, ali ona je jednog dana počela da crta i to ju je oraspoložilo” – kaže njena majka Arabela Karter Džonson.

djevojcica-sa-autizmom-slike-4Iris je počela sve više da slika, a kada su njeni roditelji vidjeli da posjeduje nevjerovatan talent, odlučili su da njenu umjetnost podijele sa svijetom. Kako je navedeno na blogu Iris Grejs paintings, mala umjetnica trenutno traži sponzora za svoju prvu samostalnu izložbu u Londonu.

djevojcica-sa-autizmom-slike-5