in ,

Djevojčica je izgubila mogućnost da stoji na nogama, užasnuti otac ju je odveo u hitnu pomoć. Ono što su doktori pronašli u njenoj kosi je bio uzrok svega…

Kada je mala Evelyn, kećrka Amande i Lantza Lewis, postala teško bolesna u kratkom vremenskom periodu oni nisu znali kako da reaguju.

Evelyn je postala jako letargična i brzo razvijala paralizu. Cijela situacija je postala jako strašna i opasna. Koliko je strašno vidjeti kako vam dijete ne može stati na noge?

Roditelji nisu znali šta da rade. Snimili su kratki video njenih simptoma i prosljedili su ga prijateljima i porodici u nadi da će neko od njih znati o čemu je riječ.

Kako se njeno stanje pogoršavalo, njeni roditelji su odlučili da je odvedu u hitnu pomoć odmah nakon postavljanja videa. Srećom, vrlo brzo su primljeni i djevojčica je dobila potrebnu njegu od strane doktora koji je već vidio ovakav slučaj.

Ovdje do izražaja dolazi radno iskustvo. Doktor koji je pregledao Evelyn je odmah rekao kako bi uzrok svega mogao biti krpelj.

“Doktor je rekao da je tokom 15 godina rada ovaj slučaj vidio 8 puta kod djece njenih godina,” rekla je Amanda. Medicinske sestre su joj pročeljale kosu i pronašle krpelja.

krpelj

Ovu bolest izaziva krpelj i naziva se krpeljskom paralizom te se vrlo brzo širi organizmom. Gubitak osjećaja i pokreta počinje u nogama te se širi prema gornjem dijelu tijela. Ukoliko se krpelj ne pronađe odmah i odstrani, ova bolest može dovesti do smrti.

Srećom, krpelj koji je pronađen u kosi curice nije bio tip koji prenosi Lajmsku bolest ali to ga ne čini manje opasnim. Postoje 43 vrste krpelja i njihovi nivoi opasnosti variraju.

Porodica Lewis je sretna da je njihova mala curica jako brzo ozdravila nakon što je krpelj uklonjen. Nastavila se žaliti na svrbež na mjestu ujeda, ali to nije ništa strašno.

Njen oporavak je bio jako brz, već sljedećeg dana je bila kao ona stara. Njeni roditelji su jako zahvalni na brzoj reakciji doktora i na njegovoj dijagnozi.

Video je skupio preko 15 miliona pregleda i predstavlja odličan alat za povećanje svijesti o opasnosti krpelja. Zabilježen je velik porast broja krpelja u svijetu i Amandi je jako drago što je mogla pomoći i drugim roditeljima da vide potencijalne opasnosti od krpelja.

Porodica Lewis sigurno ne želi da i ostali prođu kroz ono što su oni prošli tu večer. Nadamo se da će ostali roditelji držati svoju djecu na oku i izvršiti potrebne pripreme da bi spriječili ujede krpelja.