SavjetiVijestiŽivot

Ovom idejom jedne majke je započela nova era brige o novorođenčadima

2001 godine, dok je Yamile Jackon iščekivala svoje prvo dijete, sve se činilo da trudnoća prolazi bez ikakvih problema. No, u šestom mjesecu, Yamile je otkrila da boluje od poremećaja po imenu pre-eclampsia, a koji se očituje kroz povišen krvni pritisak i neke druge poteškoće. Stoga se hitno morala poroditi prije vremena.
beba-briga-1Na svijet je donijela djevojčicu Zachary. Bila je tako sićušna, i zahtjevala je dosta brige ljekara za razliku od ostale djece.
beba-briga-2Yamile je bila uz nju po cijeli dan. Uslovi u kojima su je držali su zaista bili rigorozni. Majka se jedva rastajala od nje, svaki put kada bi trebala krenuti kući.

Jedne večeri dok je prala suđe, gledajući rukavicu za pranje, dosjetila se brilijantne ideje. Već naredni dan je sa istom otišla u bolnicu, prethodno je namirisala prirodnim mirisom, kako bi isti podsjećao bebu na nju. Ovim joj je cilj bio da omogući bebi osjećaj da je ona pored nje i onda kada nije.
beba-briga-4Doktori su primjetili veliku razliku u bebinom napretku i razvoju nakon što su primjenili ovu tehniku.

beba-briga-5Yamile je čak dala u proizvodnju rukavice simboličnog naziva ‘Zaky’ kako bi olakšala i drugim roditeljima situaciju udaljenosti od svoje djece.

beba-briga-6Liječnički tim također podržava ovu ideju i smatraju je veoma korisnom i za roditelje i za djecu.
beba-briga-7Na taj način je jedna majka promijenila živote hiljada roditelja i beba, a sve je počelo pranjem posuđa…

Pogledajte i ovo