VideoZanimljivostiŽivotinje

Čovjek je držao medvjeda u kavezu, a zatim je uslijedio tužni trenutak kada je konačno oslobođen

Ne postoji mnogo stvari koje ljude mogu rastužiti poput toga da vidite životinju u zatočeništvu. Većinu vremena, ove životinje ne žele nikome nauditi i ranjive su. Međutim kako se ljudi bave lovom kako bi preživjeli, veliki broj životinja je morao napustiti svoja prirodna staništa, a neka su završila u kavezima.

Balu je medvjed koji se nalazio u zatočeništvu od svoje druge godine. Živjela je sa čovjekom u Artashatuu Armeniji, a on ju je držao kao trofej i statusni simbol. Imala je jako težak život, i bilo je krajnje vrijeme da joj neko pomogne.

Internacionalna organizacija za spašavanje životinja i fondacija za očuvanje divljih životinja i kulturnih baština su se zajednički izborile da konačno oslobode Balu iz zatočeništva. Bila je teško neuhranjena jer ju je vlasnik hranio samo slatkišima.

Prvobitno njen “vlasnik” nije htio da ju pusti, te je odbijao da surađuje sa organizacijama. Međutim, vremenom je popustio i Balu je bila puštena na slobodu. Iako je morala biti sedatirana prije nego što su je pustili, provela je 21 dan u karantinu i dobro se oporavila.

Pogledajte njenu tužnu priču u ovome videu:

Pogledajte i ovo