VideoZanimljivostiŽivot

Čovjek je postavio kameru na tamnom Arktiku kako bi snimio magični trenutak koji većina ljudi nikada nije vidjela

Sanjala sam o tome da jednog dana vidim auroru borealis, sjeverno svjetlo, još kad sam bila jako mala i čim sam mogla da shvatim šta je to ustvari prirodni fenomen. U ovom videu možemo vidjeti nevjerovatne serije promjena noću na nebu, na različitim lokacijama na Islandu, snimljene od strane fotografa Vilhjalmur Olafssona.

Ova pojava se može vidjeti samo od septembra do ranog aprila, od 6-16h. Ovo se desi jer naelektrisane čestice Sunca, pogode Zemljinu atmosferu te tako razdraže elektrone te se počnu pomijerati sve brže, te tako nastaje visokoenergetsko stanje. Zanimljivi dio se javlja kada elektroni uspore i vraćaju se u niža energetska stanja. Ovaj gubitak energije uzrokuje oslobađanje fotona, koje ljudsko oko vidi kao svjetlost.

Zbog načina na koji se svjetlost prenosi, ovo izgleda kao plutajući magični plašt koji se pomiče na nebu. Ono što je posebno u ovom videu je da je Vilhjalmur snimio auroru borealis sa različitih lokacija te ih spojio u jedan nevjerovatan video koji možete i sami pogledati u prilogu:

Embed Video - Copy and Paste Code

x

Pogledajte i ovo