VideoZanimljivostiŽivot

Dijabetični mladoženja je preminuo prije svog vjenčanja jer je cijena inzulina bila prevelika da bi ga sebi mogao priuštiti

Josh Wilkerson (26) nije imao zdravstveno osiguranje koje je do svog 26. rođendana imao preko svog očuha. Ovo je bilo zaista nesretno po njega jer je on dijabetičar i mjesečna doza inzulina je koštala čak $1200, što je za njega bilo previše jer je on zarađivao $16.5 dolara po satu, što nije bilo dovoljno.

Kada se trebao oženiti, odlučio je da promijeni lijek i da pije lijek koji je koštao samo $25 po bočici. Nažalost, ta odluka ga je koštala života. Taj tip inzulina je poznat kao humani inzulin i potrebno mu je puno više vremena da počne djelovati u poređenju sa drugim verzijama tog lijeka. Ipak, koštao je samo desetinu cijene koju je plaćao prije, te se Josh zbog toga odlučio da ga kupi.

On je samo jedan od mnogih koji su napravili ovu užasnu odluku što se tiče liječenja dijabetesa tipa 1. Jedan od simptoma na koji se on požalio su stomačni problemi, a nakon toga je doživio seriju moždanih i završio u dijabetičkoj komi. Šećer mu je bio 17 puta veći od normalnog.

Pogledajte video u prilogu i saznajte više o ovoj priči:

Pogledajte i ovo