Sve za Dom

Enterijer iz snova: Pogledajte kako izgleda najljepša kuća u Istanbulu

Istanbul… nekadašnji Konstantinopolj i Carigrad koji leži na dva kontinenta je impresivan grad koji je bio i još uvijek je raskrsnica između Istoka i Zapada, bogatstva i oronulog siromaštva, hrišćana i muslimana.

Milionski grad (po slobodnoj procjeni ima više od 22 miliona) čiji identitet se konstantno mjenja, dom je i raskošnih, veličanstvenih kuća koje su smještene tik uz Bosfor, piše elle.rs

Jedna od takvih je privukla našu pažnju svojom raskošnom paletom ukrasa, egzotičnom paletom boja i starinskim namještajem zbog kog smo očakivali da će se u nekom trenutku na nekoj od slika ukazati Sulejman Veličanstveni.

Dom Serdara Gulguna, filantropa i poslovnog čovjeka, Macar Feyzullah Pasha ima nevjerovatan pogled na Bosfor i evropski dio grada, i ni trunku moderne tehnologije što je uslovilo da samo surfovanje po sobama izgleda kao da putujemo kroz vrijeme, prohujala vremena.

Nedavno restauriana, ova spektakularna kuća je prvobitno sagrađena kao paviljon za mađarskog pađu, sredinom 1850. godine. Kompletna drvenarija je promjenjena ali je zadržan šarm koji je krasio kuću na pragu 19. vijeka.

Sam atrijum ostavlja toliko bez daha i teksta svjetlošću, neon crvenom bojom koja dominira na unikatnom, ručnom tepihu iz Maroka koji pokriva svijetli, sivkastobijeli pod od mermera. Bijele sofe do prozora dodatno osvježavaju prostor u kom se nalazi vitage stolčić kao i pregršt oslikanih porcelanskih vaza, različitih dizmenzija.

Prilikom restauracije Gulgun se vodio samo jednom misijom: da kompletan prostor zadrži originalnost. Kompletna restauracija je trajala punih sedam godina. Na ovom projektu je radila ekipa ljudi koja je bila zaslužna za renoviranje Topkapi palate.

Kuća je puna sitnih detalja. Zidove krase niše i raskošni relejfi kao i bogate tapiserije unikatnog veza i orijentalnih motiva. Namještaj je starinski, većina mebla je od pliša i brokat svile. Svaka sofa je prekrivena morem dekorativnih jastuka u spektru jarkih, egzotičnih boja koje krase i rese. Na zidovima vise mahom pored tapiserija slike uramljene arapske kaligrafije, dok stolove i komode ukrašavaju skupocjene porcelanske vaze.

Detalj koji nam je privukao pažnju su svakako talismani koji su obješeni na vrata u želji da kući i domaćinu donesu sreću i blagostanje. Boje su takođe toliko opijajuće i živopisne da nam se čini kako smo zakoračili u neku fantaziju.

Od svih prostorija najljupkija nam je ona koju vlasnik kuće zove Belvedere, a koristi za popodnvenu fljaku i odmaralište. U njoj dominira očaravajući sklad crvene i ljubičaste boje, dok cijelim prostorom dominiraju niske sofe i pogled na Bosfor.

Pogledajte i ovo