PopularnoŽivot

Inspirativna priča o djevojčici bez nogu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

djevojcica-bez-nogu-1Ona je izgubila obje noge u automobilskoj nesreći koja se dogodila 2000. godine kad je imala samo 4 godine.Odrasla je u rularnoj sredini u kineskoj jugozapadnoj Yunnan provinciji gdje nije lahko doći do proteze.Pa su onda Thus, Qian Hongyan morali da improvizuju.

Hongyan je naučila da hoda na rukama uz pomoć košarkaške lopte koja je bila na onom mjestu gdje su trebale biti noge. Zbog toga je ubrzo u svom selu postala poznata pod nazivom ” Basketball girl ”
djevojcica-bez-nogu-22005. godine je privukla pažnju kineske javnosti te je dobila poziv da ide u Peking ( glavni grad Kine ) kako b dobila vještačku nogu .Ali i nakon što je primila nove noge nije mogla da pohađa školu ,ali nije odustajala ,upisala se na kurs plivanja u provinciji Yunnan, u početku joj je bilo jako teško ali danas je ona diplomirala plivanje za osobe sa invaliditetom te trenira i 4 sata dnevno, san joj je da ode na paraolimpijske igre i predstavlja svoju državu.

djevojcica-bez-nogu-3Hongyan je postala poznata u Kini, kao primjer izdržljivosti i snage, te poslužila za naciolani program za osobe sa invaliditetom, SVAKA ČAST ZA HONGYAN

djevojcica-bez-nogu-4

djevojcica-bez-nogu-5

Izvor: Rikavela

Pogledajte i ovo