VideoVijestiŽivotinje

Lav je spavao na betonu cijeli svoj život, pogledajte njegovu reakciju kada vidi travu prvi put

Velike divlje životinje ne pripadaju u zološke vrtove, a naročito ne u male kaveze sa betonskim podovima.

Zato je toliko srceparajuće vidjeti ovog lava kako je dobio novu šansu u životu.

U oktobru, 2015. godine, 5 lavova je spašeno iz zatvorenog zološkog vrta u Rumuniji. Rođeni su u Italji, 2013. godine, ali su premješteni sa jednom namjenom: da zabavljaju posjetioce zološkog vrta.

Pružena im je druga prilika, da osjete slobodu, zahvaljujući organizaciji “Četiri šape”, koja pomaže zlostavljanim životinjama.

Zološki vrt je zatvoren, a 5 lavova nije imalo gdje da ode. Srećom ova organizacija je čula za to i oslobodila životinje iz malih kaveza koji su bili njihov dom dugo vremena.

Zbog godina provedenih u kavezu, lavovi nisu bili u dobroj formi.

Ova organizacija je premjestila lavove 12 337 km dalje, u njihov novi dom, utočište za lavove u Južnoj Africi.

Lavovi su se pridružili drugim velikim mačkama koojih ima 80 i koje su također spašene iz užasnih mjesta za život, širom svijeta.

Uz sav taj prostor za trčanje i istraživanje, lavovi imaju i regularne medicinske preglede i jedu zdravu hranu, koja im omogućava dug i zdrav život.

Video ispod pokazuje timski rad koji je bio potreban da se lavovi prebace u njihov novi dom.

Pogledajte pažljivo kako lavovi reaguju kada prvi put svojim šapama dotaknu travu, osjete svježi afrički vazduh i uživaju u prvom danu na vrućem afričkom suncu.

Nakon mnogo godina života iza rešetaka u malim, prljavim kavezima, lavovi konačno mogu doživjeti život u njihovom prirodnom okruženju.

Ako vam se sviđa ovaj video, podijelite ga na Facebooku.

Pogledajte i ovo