in

MAJSTOR NA DJELU: Nadareni Banjalučanin čini čuda na komadima drveta

banjalucanin-drvo-umjetnost-1Dražen Franta po zanimanju serviser informatičke opreme iz Banjaluke bavi se pirografijom već pet godina, a u planu mu je uskoro i izložba.

Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala i svodi se na sagorijevanje podloge kontrolisanom primjenom zagrijanih predmeta, kao što su lemilica ili slično.

“Trenutno radim kao operater na kontrolnom pultu Hiperbarične komore u Banjaluci. Dopalo mi se kako to radi kolega s pirografom pa sam i sam počeo da se interesujem za tu vrstu umjetnost”, priča nam Dražen.

banjalucanin-drvo-umjetnost-2On kaže da je poslije toga i sam kupio pirograf i počeo da stvara radove.

“U početku inspiraciju sam nalazio u karikaturama i likovima iz crtanih filmova, a poslije nekog vremena sve više su mi se svidjele ideje o crtanju starih objekata”, dodao je Dražen.

banjalucanin-drvo-umjetnost-3Ističe da je tako počeo raditi motive gradova, a ubrzo zatim njegova interesovanja su se proširila, odakle su proizašli i prvi radovi ikonografije, natpisi i portreti.

“Materijal koji koristim za pirografiju je većinom lipa, ali nekad koristim i druge materijale, kao što su bukva, topola, hrast, a nalazim ih po obližnjim pilanama”, govori Dražen.

banjalucanin-drvo-umjetnost-4Pribavljeni materijal poslije ručno hobla, šmirgla i priprema za sliku.

“Ljudi koji naručuju radove nekada i sami donesu komad drveta na kome žele da im napravim određeni motiv”, priča Dražen.
Prijatelji su mu i najbliži i najveća podrška, a ispunjava ga zadovoljstvo kupaca.

banjalucanin-drvo-umjetnost-5“Planovi su mi da se usavršavam u tom polju, što zahtijeva malo više vremena i novca, a u dogledno vrijeme u planu mi je i izložba radova”, kaže Dražen.

Cijena rada zavisi od njegove veličine i kompleksnosti i kreće se od 30 maraka pa naviše.

banjalucanin-drvo-umjetnost-6Dodaje da pirografija zahtijeva mnogo vremena jer se radi rukom, a svaka linija se posebno iscrtava.

“U zavisnosti od vrha koji koristite, temperature i načina na koji se vrhovi polažu na podlogu dobijaju se različiti efekti. Sliku ‘Kosovski boj’ izrađivao sam skoro tri mjeseca, a vrijeme provedeno zavisi od veličine slike, složenosti i uglavnom je to nekih pet do sedam sati dnevno”, kaže nam Dražen.