VideoVijestiZanimljivosti

Ogromno stvorenje je krenulo prema obali, a onda je čovjek utrčao pravo u vodu

Prošlog mjeseca, Dale Pearson i njegov prijatelj su uspjeli snimiti zapanjujući video u blizini njihove kuće u Baja California, Mexico.

Kada su ga prvi put primijetili u vodi, ogromno stvorenje je izgledalo samo kao crna tačka. Ali kako se sve više približavalo obali, oni su ostali šokirani vidjevši šta je u pitanju.

Ova dva ljubitelja životinja su prvo pomislili da je u pitanju ajkula čekićara, ali kada su se približili shvatili su da je to nevjerovatna velika bijela ajkula dužine 4,5 metara. Oni su se zabrinuli za njeno zdravlje jer je bila blizu obale, a i izgledalo je da je ranjena. Dale je dao izjavu povodom njenog stanja.

“Ajkula je imala totalnu kontrolu i bila je svjesna gdje je, nakon 30 minuta u plitkom dijelu ajkula je otplivala vlastitom snagom, te se vraćala sljedeća 2 dana. Ali je opet sama odlazila nakon 30 minuta. Tamni dio vode je od pijeska i blata sa dna koje se dizalo kako je ona udarala repom, nije u pitanju krv. Video je pregledan od strane profesionalaca koji se bave istraživanjem velikih bijelih ajkula i ustanovili su da ozljeda nije bila opasna po život te da će se ajkula oporaviti”- napisao je Dale na YouTube-u gdje je preko 5 miliona ljudi pregledalo njegov video.

Ne dolazimo svaki dan u susret sa ovakvim bićem i još imamo kameru u blizini da to snimimo. Svako (ko se usuđuje) može pogledati ovaj video ispod i uživati u pogledu na jedno od najveličanstenijih bića svijeta, sa sigurne udaljenosti.

Velike bijele ajkule su zaštićena vrsta u Australiji, Novom Zelandu i Sjevernoj Americi. I ljubitelji životinja širom svijeta se bore da ova vrsta preživi. Molimo vas podijelite ovaj video tako da bi još više ljubitelja moglo znati kako su zapravo posebne ove životinje.

Pogledajte i ovo