VideoŽivotinje

Osobolje zoološkog vrta je bilo zabrinuto da će panda odbiti bebu, sve dok kamere nisu snimile trenutak kada se instinkti aktiviraju

2016. godine, u rezervatu za pande Bifengxia u Ya’anu u Kini, panda MinMin imala je dug i naporan porod zbog svog iznimno velikog mladunčeta. Skrbnici su bili zabrinuti za MinMino novorođenče i riskirali su odvođenje mladunčeta na pregled. Međutim, kada je mladunče vraćeno u MinMin, činilo se da postoji problem.

U drugom videu možemo vidjeti da se MinMin više od tri dana mučila s trudovima, što je neobično za pandu. Narator kaže da to ne sluti na dobro, jer sugerira da ako su trudovi toliko dugi, beba se možda neće roditi živa. Također je opasno za MinMin biti u trudovima tako dugo. “Preživjeti trodnevni porod ovdje nije uobičajeno, a ipak se trudi”, kaže narator, a to pokazuje da je MinMin prkosila okolnostima dok je nastavila s rođenjem djeteta. Nakon dugih i bolnih poroda, MinMin čudesno rađa svog sinčića kojeg odmah grli i čvrsto drži.

Pande se rađaju bez dlake i gotovo slijepe, pa im je potrebno stalno njegovanje. Video također objašnjava da pande rađaju najmanje bebe u odnosu na veličinu majke; mladi su 1/900 veličine svoje majke, što je otprilike veličina i težina pločice čokolade. U MinMinu slučaju njezina je kći iznimno veliko mladunče, što joj je otežavalo porod, ali su na kraju i majka i beba preživjele.

Pogledajte i podijelite video s prijateljima:

Pogledajte i ovo