Ovo je 20 najsnažnijih armija na svijetu: Lista koja je mnoge iznenadila

Američki poslovni, celebrity i tehnološki portal Business Insider nedavno je iz pera Džeremija (Jeremy) Bendera objavio analizu bankarske grupe “Credit Suisse” o dvadeset najjačih vojski na svijetu.

Podsjetimo, “Credit Suisse Group” je švicarska multinacionalna organizacija za finansijske usluge te usluge holdinga i drugih novčanih usluga ulaganja sa sjedištem u Cirihu, koja djeluje u sklopu “Credit Suisse” banke.

Uprkos svjetskom trendu smanjenja iznosa budžeta za odbranu, Sjedinjene Američke Države su zadržale položaj najjače vojske na svijetu, navodi se u izvješću o globalizaciji iz “Credit Suissea”.

“Credit Suisse” je priznao teškoće koje su imali prilikom utvrđivanja budžeta dvadeset najjačih zemalja svijeta, tj. prilikom uspoređivanja njihovih vojnih snaga. Svjetskim medijima su priznali kako su njihovi procjenitelji prilikom pružanja uvida javnosti čak šest puta analizirali i primjenjivali različite bankovne varijable prije iznošenja konačnog rezultata.

Pregled ide od dvadesetog mjesta ka prvom mjestu:

 1. 20 Kanada

  Budžet: 15,7 milijardi dolara

  Aktivno vojno osoblje: 92.000

  Tenkovi: 181

  Ukupan broj aviona: 420

  Podmornice: 4

  Kanada je, kažu u "Credit Suisseu", na dnu popisa, zbog malog broja vojno aktivnog osoblja, nedostatka nosača aviona i helikoptera te zbog malog broja tenkova i podmornica. Međutim, Kanada i dalje zajedno s Amerikancima sudjeluje u operacijama u Afganistanu i Iraku te je članica vojnog saveza NATO-a. Kanada je, također, partner u programu SAD oko F-35 vojnih aviona, iako je ograničila broj kupnje tih najboljih aviona u zapadnoj vojnoj alijansi i to nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio liberal Žastin Trudo (Justin Trudeau).

Na Virealno dijelimo stvari koje su važne u svijetu, koje čine život. Stvari koje biste trebali vidjeti. Ukoliko ne želite propustiti naše članke, onda lajkujte Virealno na Facebooku ili kliknite ispod na "Like".