VideoŽivotŽivotinje

Pas kvadriplegičar je dobro napredovao na terapijama, ali kada ga je vlasnica vidjela, nije očekivala toliki napredak

Psi su najsretniji kada trče i skaču, kopaju zemlji i valjaju se u njoj. Oni su stvoreni da hvataju lopticu i uživaju u slobodi. Da li ste ikada vidjeli životinju koja trči brže od psa koji trči za lopticom? Dobro, možda neke divlje životinje, ali one ne trče za lopticama.

Nažalost, Sammi (8) nekada je bio sretan i zdrav pas, ali je njegova kretnja postala ograničena. Njegova koštana srž je rasla i stvarala pritisak na kičmenu moždinu, što je uzrokovalo probleme zbog kojih je počeo šepati. Više se nije mogao igrati i počeo je padati i izgubio je sposobnost da se kreće. Sammi je postao kvadriplegičar.

Prestrašena i zabrinuta da njen pas neće preživjeti, njegova vlasnica je uradila sve da mu pomogne. Sammi je išao na operaciju da mu uklone koštanu srž, ali ona nije bila uspješna. Izgubio je toliko mobilnosti da je jedva mogao pomijerati glavu. Potom ga je njegova vlasnica odvela u životinjski centar za rehabilitaciju u Kaliforniji, gdje su stručnjaci vježbali sa njim – iako su joj rekli kako on više nikada neće prohodati.

Tamo su rekli da je Sammi nakon tri mjeseca vježbe da očvrsti mišiće i brojnih elektrostimulacija i drugih tretmana uspio da se počne dizati u sjedeći položaj iz ležećeg. Tretman je nastavljen da bi mu ojačali noge kako bi mogao ponovno hodati.

Nakod toga, nakon svog tog teškog rada, desilo se čudo. Počeo je sam da pomjera svoje noge. Sammi je pobijedio sve pretpostavke, a u ovom videu možete vidjeti kako on napreduje u svom tretmanu. Sada može da radi sve kao i prije. Čak može raditi i više, ide na trčanje, 5 km sa svojom vlasnicom kako bi ostao aktivan i zdrav.

Pogledajte video u prilogu da bi vidjeli ovaj predivni trenutak kada se vlasnica i pas vide nakon što su dugo vremena bili razdvojeni. Ovo je zaista sretan trenutak nakon ovolike borbe.

Pogledajte i ovo