VijestiZdravlje

Senzacionalni uspjeh američkih znanstvenika: “Izliječili smo rak kod 94% umirućih pacijenata”

GRUPA onkologa s Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Washington vjeruje kako je pronašla revolucionarnu novu metodu za liječenje akutne limfoblastične leukemije, koja bi se potencijalno mogla primijeniti i na brojne druge vrste raka, javlja britanski Guardian.

Liječnici su, piše Guardian, “trenirali” T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vraćali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

Molekule koje su koristili su zapravo umjetni receptori za T-limfocite, koje liječnici nazivaju himeričkim receptorima antigena.

Rezultati su, kažu znanstvenici, impresivni – kod 94% sudionika kliničkog istraživanja povukli su se svi simptomi limfoblastične leukemije. Radilo se o bolesnicima koji su bili u posljednjem stadiju bolesti i imali su svega pet mjeseci za život. U drugom istraživanju je 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagirali pozitivno na liječenje.

Dosad nezabilježeno u medicini

“Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla”, rekao je Stanley Riddell, voditelj istraživanja.

Riddell napominje kako ova terapija neće moći spasiti sve oboljele, baš kao što ih ne može spasiti ni kemoterapija ili zračenje. Ali, kako kaže, radi se o revolucionarnom pomaku.

Znanstvenici ipak upozoravaju kako ova metoda liječenja može imati i ozbiljne nuspojave. Od 35 pacijenata, kod sedmero se pojavila reakcija imunološkog sustava zbog koje su završili na intenzivnoj njezi, dok je dvoje preminulo.

Rezultati najnovijeg istraživanja trebali bi uskoro biti i službeno objavljeni u jednom uglednom znanstvenom časopisu.

Pogledajte i ovo