Život

Svako jutro otvara radnju: Ona ima 71 godinu i radi kao vulkanizerka (FOTO)

vulkanizerka-1Vesile Akin (71), stanovnica malog mjesta Sandikli nedaleko od turskog grada Afyonkarahisara, pola svog života provela je radeći u vulkanizerskoj radnji, piše Faktor.ba

Ova starica prije tačno 35 godina počela je raditi kao vulkanizer, a svojim nevjerovatnim trudom i željom za radom i u poznim godinama ruši stereotipne podjele na muško-ženske poslove.

Akin je u razgovoru za AA kazala kako je vulkanizersku radnju otvorio njen sin prije nego što je otišao na služenje vojnog roka. Kada je otišao u vojsku, kaže, odlučila je da radi u radnji kako bi opstala dok se sin ne vrati iz vojske.

vulkanizerka-3

U vulkanizerskoj radnji Vesile radi mnoge poslove, ali njena specijalnost je promjena guma na automobilima. Akin se ranije bavila i tkanjem ćilima kako bi pomogla svojoj porodici.

“Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sudije, trebaju biti tužioci, ja sam rekla, pa neka jedna radi i na vulkanizeru”, kroz smijeh govori starica Vesile Akin.

vulkanizerka-4

Smatra kako i žene, koliko je u njihovoj moći, trebaju raditi i pomoći u izdržavanju porodice.

“Žene, neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci”, poručila je ova starica.

vulkanizerka-5

Vesile je također dodala kako se svi trebaju boriti protiv nasilja nad ženama.

Njen sin Ali Akin kaže kako je ponosan na svoju majku.

“Ona je ta koja otvara radnju, i u poslu koji radi ona nam je svima primjer”, rekao je Ali.

Pogledajte i ovo