VideoZanimljivostiŽivot

Zahvaljujući strancima koji su donirali novac za njenu operaciju, djevojčica sa potpuno izvrnutim nogama je prohodala

Victoria Komada je djevojčica (3) rođena sa bilateralnom tibijalnom hemimelijom. Djeca rođena sa ovim poremećajem imaju kraće kosti na nogama i imaju probleme sa stopalima i gležnjevima te im to onemogućava hodanje.

Prije su djeci koja su rođena sa ovom bolešću obično amputirali noge, te im potom ugrade proteze. Danas je pomoću operacije moguće djelimično ispraviti ovaj deformitet, te ona mogu prohodati i bez amputacije.

Victorijini roditelji nisu željeli da njihovoj kćerki amputiraju noge, te su saznali da u Floridi postoji hirurg koji može da uradi rekonstrukciju. Jedini problem bila je cijena ove operacije, a ona je koštala 235.000 dolara.

Hiljade ljudi širom svijeta doniralo je novac kako bi ova obitelj otišla u Ameriku i kako bi mala Victoria mogla na operaciju. Rečeno im je da je moguće učiniti operaciju lijeve noge, ali desna noga će morati koristiti protezu. Prva operacija je trajala 9 sati, a nakon nekoliko mjeseci, uradili su i drugu operaciju. Dva dana nakon druge operacije Victoria je mogla hodati. Kako bi saznali više o ovoj nevjerovatnoj priči, pogledajte video u prilogu.

Pogledajte i ovo