VijestiŽivot

4-godišnjakinja zamalo izgubila obje noge – zbog vodenih kozica

Djevojčica po imenu Bo August, četverogodišnjakinja iz Engleske, je bila prilično živahna poput većine djece u njenim godinama. Nažalost, njen život se u jednom trenutku okrenuo naglavačke. U februaru 2015 je dobila vodene kozice. Njeni roditelji su pak to smatrali normalnom pojavom i nisu očekivali ništa neuobičajeno. Nakon izvjesnog vremena. Uočili su da djevojčica teško hoda.

Naslovna-djevojcica

Roditelji su jednog jutra primjetili rane na njenim nogama i stopalima, te je odmah odveli liječniku. Dijagnosticirana joj je rijetka bolest po imenu “purpura fulminans” čiji je uzrok poremećen nivo trombocita, a očituje se kroz promjenu boje kože, krvnih ugrušaka a što je najgore može u nekoliko sati dovesti do smrti.

Bo-1

Ljekari su spremili roditelje na najgore, a to je da djevojčica može izgubiti obje noge. Nakon brojnih terapija, transfuzija krvne plazme, te presađivanja kože, Bo je provela ukupno 10 mjeseci u bolnici. Koristila je kolica i učila se ponovo hodati.

Bo-3

Danas je Bo zdrava, ali joj je potrebna svakodnevna njega. Veoma je samouvjerena dok njeni roditelji ukazuju na značaj ove bolesti, te u vezi s tim podižu svijest roditeljima širom svijeta.

Bo-2

Pogledajte i ovo