VideoZanimljivostiŽivotinje

Čuvar zoološkog vrta je oslobodio slonove, ali trenutak kada su bili slobodni je rasplakao mnoge

Istraživanja zadnjih godina su nam omogućila da saznamo više o slonovima. Naučili smo da su fine, nježne životinje koje zaista imaju prave emocije. U mogućnosti su da se jako povežu, te mogu prepoznati slonove i ljude koje nisu vidjeli godinama.

Kako saznajemo više o ovim velikim, nježnim, socijalnim bićima, otkrili smo da je način na koji smo držali ove slonove godinama veoma okrutan. Čak i oni slonovi u zoološkim vrtovima, o kojima se brinulo kako je najbolje moguće, nisu u mogućnosti da žive život ni približno kako bi ga živjeli u divljini.

U zoološkim vrtovima nedostaje im prostora da lutaju, a ono što je najvažnije je da im nedostaje društvo drugih slonova. Oni su veoma socijalne životinje i društvo je veoma bitno za njihovo emocionalno zdravlje.

Kada je slonica Shirley povrijeđena nastupajući u cirkusu, odvezena je u zoološki vrt u Louisiani. Brinuli su se o njoj najbolje što su mogli, ali ona je bila jedini slon koji je tu boravio. 22 godine njen najbolji prijatelj je bio čovjek koji se o njoj brinuo, Solomon James. Provodio je svo moguće vrijeme sa njom i brinuo se da ona zna da je voljena.

2003. godine, zoološki vrt je odlučio da Shirley ide u sklonište za slonove u Tennessee. To je značilo da će se Solomon morati oprostiti od svoje prijateljice.

“Nedostajat će mi,” rekao je sa suzama u očima. “Ali kada sam vidio ovo mjesto rekao sam joj da više neće biti lanaca. Ne znam ko joj je stavio lanac prvi, ali drago mi je što ću joj ga ja posljednji skinuti. Barem će biti slobodna.”

Kada je Shirley stigla u sklonište za slonove, bila je ponovno ujedinjena sa Jenny, slonicom koju je od prije znala iz cirkusa. Njih dvije su sada nerazdvojne.

Pogledajte emocionalnu priču o Shirley i Solomonu u videu ispod, ako vam se svidi, lajkajte ga i podijelite:

Pogledajte i ovo