in , ,

Osmogodišnji dječak ima rijetku bolest koja ga polako “pretvara u kamen” – Samo pričekajte da ga vidite sada!

Mehdi Hassan nije imao lagan život. Ovaj osmogodišnjak iz Bangladeša ima rijetku bolest poznatu kao Epidermolytic Hyperkeratosis, koja zahvata kožu.

Epidermolytic Hyperkeratosis pretvara kožu u “kamen”. Dijelovi kože zahvaćeni ovom bolesti postaju tvrdi, te izgledaju jako neprijatno i grubo.

Ali to nije jedina posljedica ove bolesti. Hassan ne može dotaći ništa a da ne osjeti težak, probadajući bol.

djecak-bolest-kamen-1

Kako ne može ići u školu, mora se sakriti od svoje lokalne zajednice. Njegova majka ga je krila kod kuće kako bi ga sačuvala od bijesnih lokalnih mještana.

Jahanara Begum, njegova majka, kaže kako su ga druga djeca izrugivala, te da su ga ljudi smatrali prljavim i čudnim zbog njegove bolesti.

Srceparajuća činjenica je to da ga se njegova nena odrekla. Činilo se da je Hassan bio osuđen na doživotnu bol i emotivnu patnju. Ali zahvaljujući dobrim ljudima sve se promjenilo kako je njegova priča postala viralna. Sada, njegova priča postaje viralna iz totalno drugog razloga.

Njegova bolest se počela povlačiti, i zahvaljujući Dhaka medicinskom koledžu može primiti terapije koje su mu prijeko potrebne.

Terapiju sponzoriše lokalna dobrotvorna organizacija, i ta terapija mu je omogućila da ponovo koristi svoje ruke. Konačno se može igrati sa svojim igračkama i sam jesti hranu.

Doktori se nadaju da će ova terapija nastaviti davati pozitivne rezultate, te da će je dobijati sljedeće 4 godine. Hassan će morati dnevno piti određene vitamine i nanositi kremu na kožu koja je zahvaćena bolesti.

Djeca koja imaju teške probleme sa kožom često se susreću sa ozbiljnim problemima, te su često mete provokacija i izazivanja od vršnjaka. Nadamo se da će Hassan nastaviti sa oporavkom i vratiti se normalnom i zdravom djetinstvu.