PopularnoZanimljivosti

13-godišnjak se pripremao za majčinu smrt. Četiri godine kasnije je ona pogledala grudnjak i nije mogla zadržati suze!

Julián Ríos Cantú je imao samo 13 godina kada je doživio najgori trenutak u svom životu: njegovoj majci je dijagnosticiran karcinom dojke i doktori su imali jako malo nade. Morao se pripremiti na gubitak majke.

julian

Ono što je situaciju napravilo još tragičnijom je to da je kemoterapija mogla uspjeti da je karcinom dijagnosticiran ranije. Morali su joj odstraniti obje dojke, ali su joj spasili život. Znao je da mora uraditi nešto da bi pokazao svoju zahvalnost. Bio je odlučan da će pronaći način za jako ranu dijagnozu karcinoma dojke, da bi postojala što veće šanse za preživljavanje.

mamografija

Kada se karcinom dijagnosticira mamografijom, već je prekasno. Zato su samopregledi jako važni, naročito u zemljama gdje je zdravstvena njega ograničena, kao što je to u Mexicu. Žene trebaju naučiti kako da se pregledaju i kako da prepoznaju kada nešto nije uredu.

mamografija2

Julian se bacio na posao: proučio je sve aspekte karcinoma dojke, ugljučujući metode i dijagnostiku, te šanse za preživljavanje. Sa 17 godina osnovao je svoju tvrtku pod nazivom “Higia Technologies”. Njegov cilj je bio da razvije jednostan način za žene širom svijeta da dijagnosticiraju karcinom dojke što je ranije moguće.

julian 2

Njegova kompanija napravila je nekoliko tehnoloških otkrića, a zadnje od njih je grudnjak sa preko 200 senzora ugrađenih u njega. Ovi senzori registruju promjene u grudima žena. Ti podaci se daju doktorima kako bi oni vodili računa o stanju pacijenata. Julian je jako ponosan na svoj izum.

grudnjak

Princip koji se krije u ovom uređaju je jednostavan, ali jako pametan: karcinom u dojci uzrokuje povećanje cirkulacije krvi kroz tkivo, što vodi do registrovane povišene temperature. Gudnjak prati temperaturu, prenosi podatke na aplikaciju i upozorava ženu koja nosi grudnjak kada se jave neke značajne promjene. Nošenje grudnjaka 60 do 90 minuta sedmično omogućuje dovoljnu količinu podataka o zdravlju ženinih grudi. Prednost ove metode je da je temperatura uvijek uzeta sa iste lokacije i vodi do veoma dobrih rezultata.

Julian je već nagrađen od predsjednika Mexica za svoje otkriće. Grudnjak je još u fazi prototipa, ali će vjerovatno nakon potpunog testiranja biti pristupačan za širu populaciju. Julian i njegovi prijatelji su sigurni da će njihov izum biti uspješan.

Ima samo 18 godina, ali je već izumitelj i poduzetnik čiji će težak rad vjerovatno spasiti ogroman broj života. Živeći uz majčinu dijagnozu i borbu sa karcinomom je za njega bilo strašno iskustvo, ali je uspio od toga napraviti nešto pozitivno. Želimo mu veliki uspjeh u budućnosti.

Pogledajte i ovo