Vijesti

PRIČA OBIŠLA SVIJET: Cijeli razred u Sarajevu naučio znakovni jezik zbog gluhonijemog druga!

Drugari iz odjeljenja su uradili nevjerovatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluhonijem. Prošle godine, Zejdova majka je odlučila da ga pošalje u normalnu školu, ali je nije radovala činjenica da niko u školi ne zna znakovni jezik.

Njegova učiteljica Sanela Ljumanović, trudila se svim silama da dopre do Zejda koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je ubrzo shvatila da joj ne ide baš od ruke, piše Metro.co.uk. Zato je odlučila da uradi nevjerovatnu stvar za malog Zejda.

Razred-Sarajevo-2

Naučila je cijelo odeljenje znakovni jezik kako bi svi lijepo mogli da komuniciraju. Nakon tri mjeseca, prvi razred Osnovne škole “Osman Nakaš” naučio je osnove znakovnog jezika

Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda je odmah poraslo! “Zejd se raduje svakom odlasku u školu, sretan je i motivisan”, rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić.

Njegovi drugari iz razreda su toliko uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli da uče i svoje roditelje.

“Sretan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluhonijemom djecom. Zabavno je”, rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih drugara iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci, a i na taj način oni postaju svjesni šta čini taj invaliditet.

“Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dijete”, istakla je njegova učiteljica.

Pogledajte i ovo