VideoŽivotŽivotinje

Sebični otac ostavio je usvojenu kćerku pored puta, a potom ju je gledao u retrovizoru kako se mijenja

Roditelji bi trebali da se brinu o svojoj djeci u svim situacijama. To je jedan najteži, ali i najljepši posao u cijelom životu. Nažalost, ne misli svaki roditelj isto. Neka djeca su napuštena, zapostavljena, zlostavljana. Takvi loši roditelji će ostaviti posljedice na svoje dijete zauvijek.

U ovom kratkom filmu od Zsofie Zsemberi, “Poklon”, radi se o djevojčici koja je usvojena u jednu porodicu. Većinu svog života živjela je kod ljudi koji su se samo privremeno brinuli o njoj dok joj ne nađu porodicu koja će je usvojiti. Konačno je dobila svoju priliku.

Sa sobom je u svoj novi dom ponijela samo svoju lutku. Kada je tek došla, sve je bilo odlično. Njeni novi roditelji i sestra su se brinuli o njoj. Igrali su se i išli napolje zajedno. Stvari su vremenom počele da se mijenjaju. Počeli su je zapostavljati. Nisu obraćali pažnju na nju kada je pokušavala da ih prizove sebi. Galamili su na nju zbog svake sitnice.

U jednom trenutku, tata ju je odveo na vožnju, zaustavili su se na sred puste ulice i izašli iz auta. Sageo se da joj nešto kaže, ne možemo čuti šta, ali vidimo da joj se to ne sviđa. Uzeo je njenu lutku i bacio je što je dalje mogao, a ona je odmah potrčala za njom. Tata je utčao u auto i odvezao se bez nje. Kada je pogledao u retrovizor, umjesto djevojčice, vidio je napuštenog psa sa lutkicom. Poruka ove priče je da odgovorno udomljavate životinje i brinete se o njima kao da su vaša djeca, jer vi ste sve što oni imaju u životu.

Pogledajte i ovo